Ázsiai húsgombócleves

Első ázsiai levesem. A családomnak nem ízlett, tehát ilyennek kell lennie :) Másnapra a rizstészta megszívta magát, ezért fel kellett húznom vízzel, na, úgy már ízlett mindenkinek. Nem, nem úgy volt az igazi...:-)
Földimogyoróval kellett volna tálalni, ez elmaradt. Egy próbát megér, ha fel szeretnéd még dobni valamivel. A zöldségek eléggé átfőttek, ha az igazán roppanósat szereted, csak a főzési idő végén add a leveshez, 3-4 percre. Ízlés szerint :-)



Hozzávalók 6 főre:
  • 150 g vékony rizstészta
  • késhegynyi chilipor
  • diónyi gyömbér, lereszelve
  • 3 gerezd fokhagyma, szétzúzva
  • kis csokor koriander
  • 30 dkg darált csirkehús
  • 3-4 ek. szójaszósz (4-5, ha pikánsabbra szeretnéd)
  • 2-3 répa
  • 2-3 szál szárzeller
  • olívaolaj
  • 1,5 liter víz
  • 1 kocka gyömbéres húsleveskocka (Sonnentor)
  • opcionálisan: földimogyoró a tálaláshoz




Elkészítés:
  • Először a húsgolyókat készítjük el: összedolgozzuk a darált húst két evőkanálnyi aprított korianderrel, a fokhagyma és a gyömbér felével, a csilivel és egy evőkanál szojaszósszal. Gombócokat formálunk.
  • A répát megpucoljuk, a szárzellerrel együtt vékonyan felkarikázzuk.
  • Olívaolajon lepirítjuk a fokhagyma és a gyömbér másik felét, rádobjuk a zöldségeket, felöltjük a vízzel. Ha forr, beledobjuk a leveskockát, majd a húsgombócokat. 10-15 percig főzzük, amíg a gombócok elkészülnek (egyet vágjunk félbe).
  • Míg ez elkészül, forrázzuk le a rizstésztát a zacskó utasításai szerint. 
  • A levest szójaszósszal ízesítjük, apránként, folyamatosan kóstolgassuk. Csak ezután sózzuk, ha még szükséges.
  • A tésztával (esetleg földimogyoróval) és a maradék korianderrel tálaljuk.

Megjegyzések